Vaccinatie tegen tekenencefalitis teken uit zuid europa die naast lyme, ook de hersenen aantasten

afbeelding van admin n

Tekenencefalitis is een ontsteking van de hersenen en/of hersenvliezen, veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt door teken.

Laat u vaccineren voor u op reis gaat naar zuid europa, ook oostenrijk.

Wie naar de bosrijke streken in Centraal- of Oost-Europa en sommige plaatsen in Noord-Europa trekt, kan een vaccinatie overwegen. 

De basisvaccinatie bestaat uit drie inspuitingen. De tweede inspuiting krijg je een à drie maanden na de eerste, de derde na negen maanden tot een jaar. Een herhalingsinenting moet na drie jaar en vervolgens om de vijf jaar gebeuren. Na vaccinatie ben je minstens drie jaar beschermd. Voor je vertrekt krijg je het best de eerste twee inspuitingen. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of in het vaccinatiecentrum.

Een goed alternatief is het nemen van voorzorgen tegen een tekenbeet en besmetting. 

Via een tekenbeet kan je ook de ziekte van Lyme krijgen. Hier is een bacterie de boosdoener. Omdat er tegen deze ziekte geen vaccin bestaat, zijn hiertegen sowieso goede beschermingsmaatregelen nodig.

 Bij ons kunnen teken besmet zijn met de ziekte van Lyme. In tal van landen in Midden- en Oost-Europa, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije … kunnen de teken ook besmet zijn met een virus dat een vorm van hersen- of hersenvliesontsteking, Centraal-Europese Teken Encefalitis (FSME of "Frühsommer enzephalitis"), veroorzaakt. Gelukkig kunt u zich laten vaccineren tegen dat virus. Mensen die in die landen een wandel- of kampeervakantie plannen, vooral dan in bosrijke gebieden, wordt dan ook aangeraden om zich hiertegen te laten vaccineren. 

Teken encefalitis

Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgebracht door teken en komt voor in Europa, de Baltische staten en Rusland. De teken komen voor in bosachtig gebied en hoog gras. Van april tot november zijn de teken het meest actief en dan heb je de grootste kans om de ziekte op te lopen. De infectie kan ook worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten.

De ziekte heeft veel verschillende namen:
- FSME (Früh Sommer Meningo Encephalitis, letterlijk “vroege zomer hersen- en hersenvliesontsteking”), komt vooral in Europa voor
- Russian Spring Summer Encephalitis, die vaak ernstiger verloopt en in Rusland voorkomt
- TBE (tick borne encephalitis): dit is een verzamelnaam voor beide soorten

Teken-encefalitis: verschijnselen

De meeste mensen die geïnfecteerd zijn, worden niet ernstig ziek, maar een minderheid krijgt hersen- of hersenvliesontsteking, beiden ernstige ziektes. Een tot drie weken na besmetting door een teek of een paar dagen na besmetting via rauwe melk krijg je griepachtige verschijnselen. De symptomen verbeteren, maar een deel van de mensen die besmet zijn wordt zieker, met koorts, nekstijfheid en overgeven. Dit zijn symptomen van hersenontsteking.

  • Voorkomen van een tekenbeet

  • Blijf op de paden om contact met begroeiingen te vermijden. Vermijd lopen door hoog gras. 
  • Bescherm je huid met kleding en schoenen: draag een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. 
  • Gebruik eventueel insectenwerende producten op basis van DEET (Diethyl toluamide). Ze garanderen echter geen absolute veiligheid en werken maar gedurende enkele uren. Omdat DEET bestaat in verschillende vormen en concentraties, vraag je het best raad aan je apotheker. Het product kan ook schadelijk zijn. Tijdens de zwangerschap, als je borstvoeding geeft of bij jonge kinderen zijn lagere concentraties aangewezen:
    • voor niet-zwangere volwassenen: maximaal DEET 50%;
    • voor zwangere vrouwen, tijdens borstvoeding of bij jonge kinderen: maximaal DEET 30%.

 

Facebook comments